We believe that architecture should serve as a reflection of the people that inhabit the space and we embrace the unique design challenges implicit in each project in pursuit of that ideal.

Studio Z is a professional Architecture Firm specializing in renovations to older Toronto homes. We take delight in maintaining the original character of the home while creating fresh and livable spaces for modern families. We believe that architecture should serve as a reflection of the people that inhabit the space and we embrace the unique design challenges implicit in each project in pursuit of that ideal.

Studio Z offers a full range of services including architecture and interior design, in-house design consultations and construction review. We also guide homeowners through the municipal approvals process through the acquisition of Building Permits and navigating the Committee of Adjustment approvals process. We harness the expertise of structural and mechanical engineers, furniture designers and decorators. In this way we seamlessly execute each project, meeting the lifestyle needs of our clients through the creation of splendid and highly individual spaces.

Scandinavian Inspired Kitchen

 

The focal point of this kitchen addition is a 12' long custom built reclaimed wood island that was conceived both as a work surface and as a dining table for large gatherings.

A custom metal sash window wall takes advantage of the southern exposure and the additional ceiling height bathes the space in natural light.

The refined modern design combines thoughtful touches of vintage character with practical everyday elements that reflect the owner's lifestyle.

Photography: Scott Norsworthy

 

Wood Countered Island with Metal Sash Window Wall Beyond

Main Kitchen Line with Marble Backsplash and Open Shelves with Recessed LED lights.

New Kitchen Addition with Custom Metal Sash Window Wall

View Into New Kitchen Addition from Existing Dining Room

Custom Millwork: Hidden Fridge and Pantry Cabinet

Custom Island with Dishwasher Drawer

Electrical receptacles that sit flush with the surrounding surface, without visible cover plates.

New Rear Addition and Cedar Deck, View from Backyard

Modern Design for a Historic Home

 

This historic home in Summerhill, owned by design professionals, called for a new kitchen, outdoor space and master bathroom.

The outdated kitchen functioned poorly, lacked views to the backyard and captured very little of the natural light. The owners desired as much light as possible as well as a landscaped deck with seating to enjoy private space. The solution was custom designed windows featuring an oversized door in mahogany, providing views to the inviting, newly constructed backyard retreat. A modern kitchen was designed with clean lines, including access to the basement which is concealed in the millwork.

Photography: Nicholas Moshenko  

 

Concealed Door to Basement as Built as Custom Millwork; Closed Position

Custom Bar; Simple White Cabinetry

White Cabinets with Dark Engineered Wood Floor

Master Ensuite; Walnut Vanity, Marble Mosaic Tiles and Walk in Shower

Custom Oversized Mahogany Wood Door

Concealed Door to Basement as Built as Custom Millwork; Open Position

Custom Bar; Simple White Cabinetry

White Cabinets with Dark Engineered Wood Floor and Mahogany Doors to Backyard Deck Beyond

Master Ensuite; Walnut Vanity, Marble Mosaic Tiles and Walk in Shower

New Wood Deck and Concrete Planter with View to Kitchen Doors

Open and Modern Aesthetic

 

This 100-year-old High Park residence required a complete ground floor overhaul to fulfill the owner's desire for a bright, modern and functional home. Prior to the renovation the house was dark and cold, with a cramped and dysfunctional kitchen and an unused addition at the rear.

Studio Z created a luminous and functional space and increased energy efficiency by using high performance windows and doors and insulating all exterior walls. The architect's vision of achieving a clear line of sight from the front entrance through to the rear glass-enveloped dining area created a fresh and welcoming atmosphere for the family of four.

 

Photography: Ryan Fung

 

The new Dining and Kitchen area with views and access to the south facing backyard.

Relocated kitchen with direct access to exterior deck has a simple and elegant aesthetic.

The new ground floor layout is open yet still maintains defined living spaces. Built-in shelves display cherished items.

A light filled south facing Dining Room with new windows on all sides is the focal point of the Ground Floor.

A new island accommodates quick meals for a busy family .

The new stair at the front of the house provides a landing that serves as a bench to get ready when coming and going.

New built-in bookcases flank the existing fireplace.

Loft Style Master Bedroom 

 

Conceived as an adult retreat, this contemporary third-storey addition replaces the former attic which was too low to provide usable space. Studio Z designed a luxurious, private sanctuary by stripping away the existing roof and building a taller one complete with cathedral ceilings rising to 11 feet.

The loft style space includes a large bedroom with natural light on both sides and cross breeze ventilation, a walk-in closet and a bright and inviting ensuite bathroom.

Photography: Ryan Fung  

 

Attic Addition, 11' loft style Cathedral  ceilings

View of Master Bedroom with Kneewall shelving

Stair Guard Incorporates Bookshelving

Master Ensuite with Custom Designed Tile Pattern

Custom Shelving Throughout space

 Custom Shelves along length of bedroom wall

Hallway to Master Bedroom

Master Ensuite with Custom Designed Tile Pattern

Bespoke Features Throughout

 

Located in Toronto's Parkdale area, this large 125 year old semi-detached house was once divided into several apartments. The home was returned to a single family residence claiming enhanced functional and bespoke features including sound proofing and cleverly designed built-in cabinets throughout. The formerly dark and partitioned home is now bathed in natural light and boasts a welcoming and open ground floor living space.

Designed for a couple who love to cook and entertain, the kitchen was relocated to the center of the home to become a focal point for both daily living as well as special gatherings. This captivating space was achieved by delicately blending a modern aesthetic with the original Victorian character.

Photography: Nicholas Moshenko

 

View Through House to Rear Patio Doors, Recessed Shelving Accents

View Through Ground Floor

Family Dining Room

Living Room 

View from Dining Room Through House to Rear Patio Doors

Stair to Basement with Recessed Shelving Details

Front Entry Hall with Cement Encaustic Tiles

Front Entry Hall with Cement Encaustic Tiles

‘Shou Sugi Ban’ Charred Wood Treatment

 

The design for the garage and sauna was inspired by Scandinavian style and their love for wood-burning saunas; housed in simple, rustic outbuildings.

The homeowner envisioned a space that “was less of a place to store a car and more as a place to live out all my studio and garden fantasies, and to make our home more functional.”

The beautiful charred wood cedar siding, accomplished on site by the contractor through a process called shou sugi ban wood, (burning the individual planks of cedar) provides a unique and wonderful texture and finish.

The Scandinavian theme extends to the roof where pine tar, a natural preservative often used on boats, bridges and wooden buildings in Scandinavia, was applied to each individual shingle on site to produce the traditional tarred shingle finish. 

Photography: Ryan Fung

 

Doors were built to blend into Black Wood siding

View of Garage and Sauna from Backyard

Playful Accents of Color

 

The owners of this suburban home desired a new kitchen to replace their outdated 70's kitchen with California ceiling, fluorescent lighting and worn cabinetry. They aspired to infuse the kitchen with Tuscan colors and treasures collected over the years during their Italian travels.

Studio Z layered colors, textures, and materials in the kitchen layout and designed space for cherished items.

The overall effect is a very calming neutral setting for cooking, relaxing and family gatherings, with playful jolts of colour.

 

 

U shaped Kitchen with Glass Cabinets 

Granite Counter tops and Custom White Kitchen Cabinets

Accent tile brings warmth to the kitchen

Tall Bar Conceals Kitchen Clutter from Breakfast Room Beyond

Glass Shelving Displays the owners colorful Pottery Collection 

Fridge and Pantry Units along one wall

Custom Designed Millwork

 

The renovation of this upstairs bathroom required the addition of laundry facilities which could be concealed from view when not in use.

Photography: Nicholas Moshenko

 

Laundry Millwork in Use

Laundry Millwork Conceals Washer and Dryer